Advertisement
Travel Αξιοθέατα

Φιλέρημος : Ο γιγάντιος Σταυρός, ύψους 18 μέτρων και ο δρόμος του Γολγοθά

14 χαλκογραφίες απεικονίζουν τα Πάθη του Χριστού και την Ανάβαση Του στο Γολγοθά.

Φιλέρημος : Ο γιγάντιος Σταυρός, ύψους 18 μέτρων και ο δρόμος του Γολγοθά

Η Μονή Φιλερήμου βρίσκεται πάνω στο λόφο Φιλερήμου και δίπλα στην αρχαία πόλη της Ιαλυσού. Είναι κτισμένη στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αθηνάς Πολιάδος και του Δία Πολιέα, πάνω στον οποίο κτίστηκε αρχικά τον 5ο αιώνα μ. Χ. μια παλαιοχριστιανική βασιλική και σήμερα σώζεται μόνο το σταυροειδές βαπτιστήριο.


Για να φτάσετε στο μοναστήρι της Παναγίας της Φιλερήμου, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή, θα πρέπει να ανέβετε την πέτρινη μεγάλη σκάλα στα ανατολικά του ναού. Δίπλα στο βαπτιστήριο που προαναφέρθηκε βρίσκεται η γοτθικού ρυθμού εκκλησία της Παναγίας.

 

Εντυπωσιακός για τον επισκέπτη είναι O δρόμος του Γολγοθά ή αλλιώς οδός του Μαρτυρίου. 

Ένας λιθόστρωτος διάδρόμος ξεκινά ακριβώς απέναντι από την είσοδο της Μονής. Κατά μήκος του είναι τοποθετημένα δεκατέσσερα προσκυνητάρια που ιστορούν σε χαλκογραφία τα πάθη του Χριστού, που καταλήγει στο μεγάλο σταυρό, σήμα κατατεθέν του λόφου.

Φιλέρημος: O δρόμος του Γολγοθά ή αλλιώς οδός του Μαρτυρίου
Φιλέρημος: O δρόμος του Γολγοθά ή αλλιώς οδός του Μαρτυρίου


Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο της Μονής είναι η διάσημη εικόνα της Παναγίας της Φιλερήμου, έργο του Αποστόλου Λουκά, η οποία όμως πλέον δεν βρίσκεται στο μοναστήρι αλλά στο Εθνικό Μουσείο του Μαυροβουνίου. - 

Ιστορικά Στοιχεία

Ιστορία Μονής

Το βουνό Φιλέρημος υψώνεται νότια της κωμόπολης Τριάντα (Ιαλυσού), 11χλμ. από την πόλη της Ρόδου, καταλαμβάνοντας έκταση πυκνού δάσους περίπου 2.500στρ. Με υψόμετρο 264μ. δεσπόζει στην ευρύτερη περιοχή και προσφέρει μοναδικές θέσεις θέασης προς τις βορειοδυτικές ακτές και την ενδοχώρα.

Ο λόφος Φιλέρημος πιθανόν έλαβε το όνομα ενός μοναχού που ήλθε από την Ιερουσαλήμ μεταξύ 11ου-13ου αι. φέρνοντας μαζί του την εικόνα της Παναγίας που εθεωρείτο έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Κατ’ άλλους η τοποθεσία φαίνεται να αποκτά το όνομά της κατά τον 10ο αι. με την ίδρυση του βυζαντινού μοναστηριού και την παρουσία αδελφότητας, η οποία διήγαγε έναν ήρεμο μοναχικό βίο μέσα σε ένα ανάλογο περιβάλλον. Η τρίτη εκδοχή ότι προέρχεται από τους ερημίτες που ζούσαν στις σπηλιές του όρους κατά το Μεσαίωνα και η τελευταία, η οποία ανάγεται επίσης στους μεσαιωνικούς χρόνους, θέλει το τοπωνύμιο να σχετίζεται με το επώνυμο κάποιου επιφανούς προσώπου, ιδιοκτήτη μεγάλης έκτασης της περιοχής.

Φιλέρημος : Ο γιγάντιος Σταυρός, ύψους 18 μέτρων και ο δρόμος του Γολγοθά
Ιερά Μονή Παναγίας Φιλερήμου

Τόπος θρησκευτικής λατρείας από τον 8ο αιώνα πΧ με το ναό της Πολιάδος Αθηνάς και του Πολιέα ∆ία να τον διαδέχεται τον 5ο ή 6ο αι. μία τρίκλιτη βασιλική με βαπτιστήριο με μαρμάρινη σταυροειδή κολυμβήθρα, έπειτα το καθολικό ενός μοναστηριού ανεγερμένο τον 10ο αι. και ένα ακόμη μοναστηριακό συγκρότημα ιδρυμένο από το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου.

Ιερά Μονή Παναγίας Φιλερήμου
Ιερά Μονή Παναγίας Φιλερήμου
Ιερά Μονή Παναγίας Φιλερήμου
Ιερά Μονή Παναγίας Φιλερήμου

Το μοναστήρι των ιπποτικών χρόνων που καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα του πλατώματος στην κορυφή του λόφου έχει ως πυρήνα μικρό ναό αφιερωμένο στην Παναγία στον οποίο αναγνωρίζονται τρεις οικοδομικές φάσεις. Η πρώτη ανάγεται στο α΄ μισό του 14ου αι. και αφορά στην ανέγερση ενός μονόχωρου σταυροθολιακού κτίσματος οικοδομημένου στο ανατολικό τμήμα του βόρειου κλίτους της βασιλικής. Στην επόμενη φάση που τοποθετείται γύρω στο 1450-1480, εντάσσεται  η προσθήκη δύο εξάπλευρων παρεκκλησίων σε επαφή με την κόγχη του αρχικού ναού, ενώ στην τελευταία, επί μαγιστρείας Pierre d’ Aubusson (1423 – 1503), η προσθήκη δύο ακόμη παρεκκλησίων ανατολικά των προηγούμενων και σε επαφή μαζί τους.

Φιλέρημος : Ο γιγάντιος Σταυρός, ύψους 18 μέτρων και ο δρόμος του Γολγοθά
Φιλέρημος : Ο γιγάντιος Σταυρός, ύψους 18 μέτρων και ο δρόμος του Γολγοθά

Μετά την αποχώρηση των ιπποτών το 1523 και την παράδοση του νησιού στους Οθωμανούς, η μονή εγκαταλείφθηκε και το καθολικό, όπως και οι βοηθητικοί χώροι της ερειπώθηκαν. Η ιταλική διοίκηση, μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο ανάδειξης της παρουσίας της ως φυσικού διαδόχου των Ιπποτών, ξεκίνησε το 1919 μία σειρά αναστηλωτικών εργασιών στο χώρο. Οι πρώτες, περιορισμένες στα ανατολικότερα παρεκκλήσια, πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1916-1924, υπό την επίβλεψη του Εφόρου Αρχαιοτήτων Amedeo Maiuri. Η επόμενη επέμβαση, πιο δραστική αυτή τη φορά, αρχίζει το 1931 με την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Rodolfo Petracco. Στόχος των εκτεταμένων επεμβάσεων και της πομπώδους ανακατασκευής του μοναστηριού ήταν η αναβίωση της μονής ως ενός από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς προορισμούς.

Την περίοδο αυτή οικοδομείται το ογκώδες πυραμιδοειδές κωδωνοστάσιο νότια του ναού και ένα νέο συγκρότημα κτηρίων ανατολικά και νοτιοανατολικά του, προορισμένο να λειτουργήσει ως κοινοβιακή μονή μικρής φραγκισκανής αδελφότητας. Αντικείμενο αναδιατάξεων και επεκτάσεων αποτέλεσε και το καθολικό με τα παρεκκλήσια, το οποίο περιορίζεται δυτικά με σκοπό την ανάδειξη του αρχαίου ιερού. Παράλληλα, πραγματοποιούνται εργασίες εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου και διαμορφώνεται η μνημειακή κλίμακα εισόδου.

Σήμερα η μονή δεν έχει αδελφότητα και πλην του καθολικού, οι λοιποί χώροι της παραμένουν κλειστοί ή χρησιμοποιούνται ως επικουρικά από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Παρεκκλήσια

Στα βορειοδυτικά του ναού της Παναγίας σε απόσταση μόλις 50μ. βρίσκεται ο μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός του Αγίου Γεωργίου του Χωστού, χρονολογημένος στο β΄ μισό του 15ου αι., ο οποίος θεωρείται το ταφικό παρεκκλήσιο επιφανούς φράγκικης οικογένειας.

Απέναντι από την κεντρική είσοδο που οδηγεί στον ναό της Παναγίας ξεκινάει η αλέα του λεγόμενου “δρόμου του Γολγοθά”, έργο του 1934. Πρόκειται για ένα λιθοστρωμένο διάδρομο στη βόρεια πλευρά του οποίου διατάσσονται συμμετρικά δεκατέσσερα προσκυνητάρια που ιστορούν σε χαλκογραφία τα πάθη του Χριστού. Ο δρόμος οδηγεί σε πλάτωμα στο οποίο δεσπόζει υπερμεγέθης σταυρός συνολικού ύψους 16μ. Ο σταυρός της περιόδου της ιταλοκρατίας κατεδαφίστηκε στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς αποτελούσε σημείο αναφοράς των συμμαχικών αεροπλάνων και ανακατασκευάστηκε μεταξύ 1994-1996.

 

Πηγή [ wondergreece.gr, imr.gr]


Follow us :


Share this article