Advertisement
Παραδοσιακές Συνταγές

Ρουζέτια : Ο πεντανόστιμος Ροδίτικος μεζές, τηγανίζεται και σερβίρεται με σκορδαλιά.

Θα τα βρείτε σε διάφορες ταβέρνες στη Ρόδο στην παραλία των Στεγνών.

Ρουζέτια : Ο πεντανόστιμος Ροδίτικος μεζές, τηγανίζεται και σερβίρεται με σκορδαλιά.

Το ρουζέτι είναι ένα είδος αμμόψαρου με κοκκινωπό χρώμα, μήκους έως 30 εκατ. Το αρσενικό έχει πιο έντονα χρώματα απο το θηλυκό. Το στόμα του έχει κοφτερά δόντια που εξέχουν λίγο. Οταν αισθάνεται απειλημένο θάβεται μέσα στην άμμο. Ζεί σε ρηχά νερά σε βάθος απο 5-20 μέτρα.
Ψαρεύεται συχνά στα Ροδίτικα νερά, τηγανίζεται και σερβίρεται με σκορδαλιά. Το κρέας του είναι πολύ νόστιμο, θεωρείται σπουδαίος μεζές.

Θα τα βρείτε σε διάφορες ταβέρνες στη Ρόδο στην παραλία των Στεγνών - Αρχάγγελος

Ρουζέτια ή Κατσούλα

Η επιστημονική του ονομασία είναι Xyrichtys novacula και η Αγγλική Pearly razorfish ή και Cleaver wrasse .

Ονομάζεται ανάλογα με την περιοχή και χτένι, κτένι, χτενάκι, τσατσάρα, κατεργάρα, ξουράφι, Παπαγαλάκι, Λειρί, Γάτα, Κατεργάρα, Κατεργάρος, Κοκκινόγλωσσα, παξιμάδια, Ρουσέττα ή ρουζέτα, Τσατσάρα, Φιλίππους στην Πελοπόννησο. Στην Κύπρο τα λένε ποντικόψαρα. Η επιστημονική του ονομασία είναι Xyrichtys novacula και η Αγγλική Pearly razorfish ή και Cleaver wrasse .

Είναι ψάρι κυρίως των τροπικών περιοχών αφού του αρέσει να ζει σε ζεστές περιοχές γι΄αυτό και προτιμά τα ρηχά νερά. Είναι σε αφθονία στις ακτές του Ατλαντικού, ΗΠΑ, στον Κόλπο του Μεξικού, Καραϊβική και στη Βραζιλία, στις Αζόρες και Κανάρια νησιά ενώ το βρίσκουμε συχνά και στις Μεσογειακές ακτές.Στις ακτές μας κάποτε το συναντούσαμε πολύ συχνά αλλά τώρα εμφανίζεται όλο και πιο σπάνια. Υπάρχει σε ικανοποιητικούς αριθμούς στη Χαλκιδική, Σαμοθράκη, Σποράδες , Πήλιο, Αμβρακικό κόλπο, Μέγαρα, Αίγινα, Νάξο, Κρήτη και Δωδεκάνησα.


Είναι ένα πατόψαρο (βενθικό είδος) που ζει και μεμονωμένα και σε μικρές ομάδες. Το βρίσκουμε σε καθαρές αβαθείς παράκτιες περιοχές (8-40μ) με αμμώδη πυθμένα καμιά φορά και λασπώδη που είναι κοντά σε υφάλους και βυθούς με πλούσια βλάστηση, φυκιάδες, ποσειδωνία ή κοραλλιογενείς, απ’ όπου μαζεύει κομματάκια από κοράλλια, πετραδάκια κλπ για να χτίσει τη φωλιά του. Το χειμώνα μεταναστεύει σε μεγαλύτερα βάθη, περί τα 90μ. Στις ίδιες περιοχές που ζουν και οι σπάροι.


Follow us :


Share this article