- 23/01/2323 13:39
- 1 min
Η μεσαιωνική ιστορία της Ρόδου χρονολογείται πριν από 2.400 χρόνια και αποδεικνύεται στην αρχιτεκτονική, στα στενά δρομάκια και τις μικρές πλατείες, στα οχυρά τείχη, τους πύργους και τα ανάκτορα, καθώς και στα μουσεία, τις εκκλησίες και τους μιναρέδες. Το 1988, η UNESCO χαρακτήρισε τη Ρόδο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Σήμερα, περίπου 6.000 άνθρωποι ζουν ανάμεσα στις πολλές υπενθυμίσεις του ιπποτικού παρελθόντος της.
Ιστορικά, η αρχαία πόλη της Ρόδου ιδρύθηκε στα σχέδια του Ιππόδαμου του Μιλήσιου. Η διατήρηση των αρχικών οχυρώσεων διήρκεσε κατά τη βυζαντινή περίοδο. Από το 1309 έως το 1522 μ.Χ., η πόλη οχυρώθηκε εκτενώς υπό την κυριαρχία του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη που κατασκεύασε το εμβληματικό κάστρο. Είναι ο τόπος πολλών σκληρών μαχών που δόθηκαν εναντίον των κατακτητών Οθωμανών.
Yπάρχουν 11 πύλες από τις οποίες μπορείτε να μπείτε στην παλιά πόλη. Η Πύλη της Ελευθερίας είναι η κύρια είσοδος. στα ιπποτικά τάγματα ήταν η Porta Marina (θαλάσσια πύλη) που πρόσφερε πρόσβαση στο λιμάνι της πόλης και στη θάλασσα.
Ανάγλυφα της Παναγίας, του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Ιωάννη κοσμούν την πρόσοψη της πύλης, ενώ εκατέρωθεν στέκονται δύο τεράστιοι πύργοι με πολεμίστρες (μικρά ανοίγματα για τοξότες). Όποια πύλη κι αν επιλέξετε για να μπείτε στην παλιά πόλη, κατευθυνθείτε πρώτα στον περίφημο Δρόμο των Ιπποτών. Έξι μέτρα πλάτος και 200 μέτρα μήκος, είναι ο πιο καλοδιατηρημένος μεσαιωνικός δρόμος στην Ευρώπη.
Υπάρχει εδώ ένα αποτύπωμα της ζωής εκείνων των οπλιτών που διέσχισαν αυτόν τον δρόμο, συνομιλώντας στα πανδοχεία του και προσευχόμενοι στους ιερούς του τόπους.
Πηγή [ via ]