Advertisement
Ειδήσεις

Βρετανία: Τα γκάλοπ βγάζουν Τζόνσον, τα στοιχήματα Σούνακ - Με online ψήφο των μελών ο νέος πρωθυπουργός


  • 20/10/2222 21:35
  • 2 min
Βρετανία: Τα γκάλοπ βγάζουν Τζόνσον, τα στοιχήματα Σούνακ - Με online ψήφο των μελών ο νέος πρωθυπουργός

Περιπλέκονται και άλλο τα πράγματα στην βρετανική πολιτική σκηνή μετά από τον εξαναγκασμό της Λιζ Τρας σε παραίτηση από την πρωθυπουργία: Τη στιγμή που έχει ανακοινωθεί η ημέρα εκλογής του νέου πρωθυπουργού - ανήμερα της δικής εθνικής εορτής, την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου - ο παραιτηθείς τον Ιούλιο Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του Συντηρητικού κόμματος, ενώ ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών επί Τζόνσον, θεωρείται ξεκάθαρο φαβορί από τις στοιχηματικές εταιρείες, που έχουν μεγάλη παράδοση επιτυχιών στη Βρετανία.

Πως θα γίνει η εκλογή του νέου πρωθυπουργού

Αργά το απογευμα της Πέμπτης -και αφού είχε προηγηθεί αρκετό παρασκήνιο -  ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών σερ Γκράχαμ Μπρέιντι ξεκαθάρισε ότι εφόσον υπάρξουν τελικά δύο ( και όχι ένας) υποψήφιοι, τότε στην εκλογή θα έχουν δικαίωμα ψήφου μέσω Ιντερνετ τα 172.000 κομματικά μέλη, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει διασφάλιση για την εγκυρότητα της ψήφου και την διαφάνεια της εκλογής. 

Οι διεκδικητές της ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος και, κατά συνέπεια, και του πρωθυπουργικού θώκου, θα χρειαστεί να λάβουν τη στήριξη τουλάχιστον 100 Συντηρητικών βουλευτών ώστε να θέσουν υποψηφιότητα, ανακοίνωσε επίσης απόψε ο Γκράχαμ Μπρέιντι -κάτι που οδήγησε στελέχη των Τόρις να λένε στις βρετανικές εφημερίδες ότι με τέτοιες προύποθέσεις, η υποψηφιότητα Τζόνσον δύσκολα θα προχωρήσει. Όπως είναι γνωστό, δεκάδες βουλευτές είχαν απαιτήσει την παραίτησή του τον περασμένο Ιούλιο, στη σκιά του «partygate». 

Η κοινοβουλευτική ομάδα, στην δική της προκαταρκτική ψηφοφορία είχε δώσει την πρωτιά στον Ρίσι Σούνακ και όχι στην Λιζ Τρας, που αποδείχθηκε η «εκλεκτή» των κομματικών μελών στην εκλογή του περασμένου Σεπτεμβρίου. 

Σε κάθε περίπτωση, το υψηλό όριο σημαίνει ότι το πολύ τρεις υποψήφιοι θα καταφέρουν να διεκδικήσουν τα αξιώματα, αφού οι Συντηρητικοί βουλευτές είναι  357.

Με βάση τους νέους κανονισμούς που ανακοίνωσε ο Μπρέιντι, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 14.00 της Δευτέρας, τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας).

Εάν μόνο ένας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε θα ανακηρυχθεί αυτομάτως νικητής την Δευτέρα. Εάν οι επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή σε διαδικτυακή ψηφοφορία.

Στην περίπτωση και τρίτου υποψηφίου, θα προηγηθεί ψηφοφορία των βουλευτών με την οποία θα περάσουν στον επόμενο γύρο (στη διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών του κόμματος) μόνο οι δύο πρώτοι. Ο νικητής θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου.


Τζόνσον εναντίον Σούνακ, η μεγάλη αντίφαση

Σε δημοσκόπηση της U-Gov που πραγματοποιήθηκε πριν από την παραίτηση της Λιζ Τρας σε ψηφοφόρους των Τόρις, ο Τζόνσον - ο οποίος μετά από τις διακοπές στην Εύβοια βρίσκεται τώρα για ξεκούραση στην Καραϊβική - έλαβε 32%, με τον Σούνακ καθαρά στη δεύτερη θέση με 23%.

Σε εκείνη την μέτρηση, δύο ημέρες πριν από την παραίτηση Τρας, το 55% ζητούσε την αποκαθήλωσή της - όπως και συνέβη, μετά από τις έντονες πιέσεις που άσκησαν οι βουλευτές των Συντηρητικών, που έβλεπαν το κόμμα τους να καταποντίζεται απέναντι στους Εργατικούς.

Βεβαίως, στη δημοσκόπηση δεν τέθηκε το δίλημμα «Τζόνσον ή Σούνακ» - και φυσικά, στην έκβαση της εκλογής θα παίξει ρόλο και η συμπεριφορά εκείνων που δήλωσαν υπέρ άλλων που προβάλλονται ως υποψήφιοι πρωθυπουργοί, όπως ο δημοφιλής υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει με τα πολιτικά στοιχήματα, όπου ο Σούνακ εμφανίζεται ως το απόλυτο φαβορί και ο Τζόνσον ως αουτσάιντερ, δίνοντας μεγαλύτερη απόδοση ακόμα και από την Πένι Μόρνταντ, που ήλθε τρίτη στην προηγούμενη εκλογή, που «έβγαλε» την Λιζ Τρας.  Μάλιστα, όσο η ώρα περνούσε, το βράδυ της Πέμπτης,  η υποψηφιότητα Τζόνσον έδινε όλο και μεγαλύτερη απόδοση, πράγμα που σημαίνει ότι οι στοιχηματικές εταιρείες του έδιναν ακόμα λιγότερες πιθανότητες επικράτησης στην ψηφοφορία της επόμενης Παρασκευής. 

Δείτε τις αποδόσεις: 

[bets]
 

Follow us :


Share this article